Proiectul expozițional “Scurt tratat de dezvrăjire”

Lucrările fac parte dintr-un viitor proiect expozițional care va integra elemente de artă plastică (picturi pe pânză) și poezii-satiră (din volumul Scurt tratat de dezvrăjire)https://www.kobo.com/us/ro/ebook/scurt-tratat-de-dezvrajire.

Obiectivele proiectului – Investigarea modului în care satira vizuală și cea poetică abordează teme sociale contemporane.

Temele satirice ale proiectului:

  • Societatea contemporană: analfabetism functional, parvenitism, superficialitate, spiritul de turmă.
  • Corupția: critica puterii și a diferitelor structuri sociale.
  • Religiile și credințele în contextul modern: satira asupra ipocriziei și extremismului religios.

Dependență digitală – Ionela Chiru, acrilice pe pânză, 100 cm/ 100 cm, 2025

Mesajul general

Lucrarea este un comentariu social incisiv asupra alienării și depersonalizării cauzate de tehnologie. Într-o lume care valorifică conectivitatea digitală, mesajul artistului este o invitație la conștientizare  – dependența de lumea virtuală poate deveni o formă modernă de sclavie.

Mai mult, poziția pasivă a personajului, combinată cu cromatica intensă, transmite o ironie subtilă: în ciuda „conectivității” pe care o oferă tehnologia, aceasta duce la deconectare de la viața reală.

Dating online, Ionela Chiru, acrilice pe pânză, 100 cm/ 100 cm, 2025

Mesaj general

Mesajul general al lucrării este o critică a superficialității și dezumanizării din relațiile contemporane, mai ales în mediul online. Prin intermediul lucrării se dorește o expunere a modului în care oamenii pot pierde conexiunea cu sinele autentic în încercarea de a impresiona sau de a se conforma unor norme impuse artificial.

Moartea lui Eminescu, Ionela Chiru, acrilice pe pânză, 100 cm/ 100 cm, 2025

Mesaj general

Lucrarea sugerează că poetul național Eminescu, deși celebrat în mod declarativ, este „omorât” simbolic de ipocrizia și indiferența societății contemporane. Poezia și idealurile sale sunt arse la propriu în acest context, iar rolul său devine unul trivializat, redus la servirea unui festin lipsit de sens.

Dezvoltator imobiliarIonela Chiru, acrilice pe pânză, 100 cm/ 100 cm, 2025

Mesajul general

Această lucrare poate fi privită ca o critică acerbă a capitalismului sălbatic, în care dezvoltatorii imobiliari devin adevărați “titani” ai orașelor, modelându-le după propriile interese. În acest context, personajul principal este un simbol al puterii fără control și al distrugerii valorilor sociale și ecologice.

Lucrarea invită la o meditație asupra impactului acestei industrii:

  • Cum putem reglementa mai bine urbanizarea?
  • Care este prețul uman și ecologic al dezvoltării rapide?
  • Este posibil un echilibru între nevoile economice și cele sociale?

Optimus în depresie, Ionela Chiru, acrilice pe pânză, 100 cm/ 70 cm, 2025

 Mesaj general

„Optimus în depresie” sugerează un avertisment despre pericolele progresului tehnologic necontrolat. Lucrarea ne îndeamnă să reflectăm asupra naturii umane și a modului în care putem evita pierderea valorilor esențiale în fața mașinilor create de noi.

Va urma.

All rights reserved I. Chiru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *